Председателят на Управителния съвет на ликвидираната Картел банк Игор Коптев е бил убит вчера - 14 декември в Санкт Петербург, съобщава електронното издание К2Капитал. Това е четвъртото убийство на служител от руската банкова система за последната половин година.

Покушението било извършено в Петровградски район в Санкт Петербург, където група неизвестни лица стреляли по колата, в която се намирал Игор Коптев.
Той загинал на място, уточняват органите на реда.

През септември 2001 г. лицензът на „Картел-банк", в чийто ръководен състав влизал и Коптев, бил иззет, а през декември банката била обявена в несъстоятелност.

След тази дата Коптев не е работил в банковите структури. Според следователи възможно е през последните няколко години той да е имал проблеми с бившите собственици или клиенти на Картел банк.

Коптев е четвъртият руски банкер, убит през последните шест месеца, посочва К2Капитал.

Припомняме, че на 14 септември в Москва бе убит заместник - председателят на Управителния съвет на Руската централна банка Андрей Козлов, който отговаряше за лицензионния режим и за банковия надзор.

На 11 октомври пък в асансьора на блока, в който живеел, бе застрелян Александър Плохин, директор на един от московските клонове на "Внешторгбанк".

На 21 ноември пък бе убит съсобственикът на "Спецстройбанк" Констанин Мешчеряков.