Министерството на отбраната на САЩ обмисля дали да продължи да работи по поръчката на най-новия боен самолет на корпорацията Lockheed Martin, тъй като изтребителят може да струва до един трилион долара в следващите десетилетия.

Главните специалисти на Пентагона по закупуването на оръжия ще обсъдят плановете за покупка на 2,458 броя от изтребител F-35 Lightning II за нуждите на американските военновъздушни и военноморски сили, пише Money.bg. 

Политиците се страхуват, че сметката ще набъбне и в крайна сметка може да достигне астрономическата цифра трилион.

През 2001 година офертата на Lockheed за създаване на F-35 бе предпочетена пред тази на Boeing. Оттогава поръчката от американските военни стана приоритет за компанията от Мериленд.

По-рано този месец Правителственият офис за подотчетност, разследващ орган на Конгреса на САЩ, заяви, че за да се купят всички предвидени самолети, ще бъдат нужни $300 млрд., базирано на правителствени изчисления от декември 2006 година

Само че други $650 милиарда ще са нужни за поддръжка и управление през този век. Американските чиновници са изчислили, че разходите по един самолет в края ще възлязат на $122 милиона.