За чуждестранните компании ще бъде въведен 10% данък върху сумата на сделката за продажба на бизнес в Русия, каза министърът на финансите Антон Силуанов в интервю, излъчено по телевизионния канал "Русия-24" в петък.

"Решихме, че ще има и 10% данък върху излизането на чужденци от Русия. Тоест създаваме условия компаниите с чуждестранно участие да продължат да работят тук, така че излизането да не е от полза за чуждия бизнес,  ние създаваме условия всички тези мерки за подкрепа да продължат тук, така че всички мерки от плана за стимулиране да се запазят, да се разширят върху нашия бизнес, независимо кой е собственикът: чуждестранни акционери или руски. Ето защо, ако се вземе решение да напуснат, ще бъде свързано с определени разходи, включително този 10% данък за напускане върху сумата на сделката за продажба на бизнес в Русия", каза той.

Силуанов подчерта, че Русия е заинтересована чуждестранният бизнес да работи в страната.

И Microsoft си тръгва от Русия

И Microsoft си тръгва от Русия

Помагат на украинските специалисти по киберсигурност

"Ние сме го заявявали неведнъж и най-важното - потвърждаваме това с нашите действия. Именно: ако чуждестранният бизнес продължава да работи, ако продължава да запазва работни места, да развива икономиката, производството, ние не пречим на изтеглянето на част от дивидентите към нашите компании-майки в чужбина Правителствената комисия за чуждестранни инвестиции редовно разглежда подобни предложения от фирми с чуждестранно участие", завърши той.

По-рано беше съобщено, че излизането от руски активи ще струва на компании от "неприятелски страни" 5% или повече от 10% от пазарната стойност. 

През декември 2022 г. на заседание на подкомисията беше решено, че отчуждаването на активи от компании от недружелюбни държави е разрешено при следните условия: независима оценка на пазарната стойност на активите; продажба на активи с отстъпка най-малко 50 % от пазарната стойност на съответните активи, посочена в доклада за оценка на активите; определяне на ключови показатели за ефективност за нови акционери (собственици); наличието на разсрочен план за една или две години и (или) задължение за доброволно прехвърляне на средства във федералния бюджет в размер на най-малко 10% от сумата на текущата (изпълнена) сделка (операция).

И Mazda напуска Русия

И Mazda напуска Русия

Решение на японския автопроизводител

Припомняме, че от началото на войната в Украйна, редица чужди компании напуснаха Русия.