Беларуската държавна авиокомпания "Белавиа" обяви, че е била принудена да намали флота си от самолети почти наполовина, след като Европейският съюз я удари със санкции, информира "Ройтерс".

ЕС санкционира "Белавиа" вчера, като я обвини, че докарва мигранти като тактика за дестабилизиране на европейските държави, наказателни мерки, които бяха съгласувани с Вашингтон.

Страните членки на ЕС договориха още санкции срещу Беларус

Страните членки на ЕС договориха още санкции срещу Беларус

Добавят 28 лица, органи и фирми към санкционния списък

Санкциите означават, че компаниите от ЕС вече не могат да отдават на лизинг самолети на авиокомпанията.

"Поради налагането на ограничения, авиокомпанията е принудена да намали флота си", се казва в изявление на "Белавиа", като се добавя, че понастоящем авиокомпанията разполага с 15 самолета.

Тя не уточни кои от предишните ѝ 14 самолета Boeing и 15 Embraer вече не са част от флота.

САЩ и Канада също налагат нови санкции срещу Беларус

САЩ и Канада също налагат нови санкции срещу Беларус

Сред санкционираните от САЩ е единият от синовете на Лукашенко

Към края на миналата година авиокомпанията притежаваше 15 самолета, включително 5 Embraer и 8 Boeing, както и същия брой на лизинг. Един от най-големите доставчици на лизингови самолети за Белавиа е Air Lease Corporation.

"Белавиа", единствената авиокомпания в бившата съветска икономика с население от 9,5 млн. души, обяви, че планира да възстанови флота си чрез закупуване на самолети, както и чрез лизинг от компании извън ЕС.

На беларуския авиопревозвач беше наложена забрана за летене в по-голямата част от въздушното пространство на Европа след международно недоволство заради приземяването на самолет на Ryanair в Беларус и ареста на дисидент.