Поводи за радост: в началото на 2016 икономическият растеж в еврозоната надхвърля очакванията, а безработицата и инфлацията спадат. По някои показатели Европа дори изпреварва най-голямата световна икономика, констатира Дойче веле.

В началото на 2016 икономическият ръст в еврозоната е бил по-голям от очакваното. През първото тримесечие икономиките в еврозоната са нараснали средно с 0,6% спрямо същия период на миналата година. А това е най-високият ръст от една година насам, отчете днес в Люксембург европейската статистическа служба Евростат. Икономистите очакваха повишение на БВП с най-много 0,4%, след като през последното тримесечие на 2015 икономиката в еврозоната нарасна само с 0,3%.

Така валутният съюз бие по този показател най-голямата икономика в света - американската. В САЩ от началото на годината БВП е нараснал едва с 0,1%. Според експертите, американската икономика в момента страда от силния американски долар и слабата световна конюнктура.


За безработицата и цените

Добрите новини за Европа обаче далеч не свършват с това. Изглежда настъпва успокоение и на пазара на труда, където безработицата достига най-ниското си ниво от пет години насам: през март 2016 в страните от еврозоната без работа са били 16,4 млн. жени и мъже, което е с 226 хиляди по-малко, отколкото през февруари и с почти 1,5 милиона по-малко в сравнение с предходната година. В различните страни от еврозоната обаче има огромни разлики: най-ниска е безработицата в Германия - 4,2 процента, а най-висока в Гърция (24,4%) и в Испания (20,4%).

Евростат отчита също спад на инфлацията в страните от еврозоната. През април потребителските цени са намалели средно с 0,2%, а месец по-рано инфлацията в зоната се измерваше с нула процента.

Всичко това има благоприятно влияние върху потреблението. Така например във Франция домакинствата са харчели толкова много, колкото последно през 2004 година. Именно повишеното вътрешно потребление стои зад постигнатия от Франция 0,5% растеж на БВП през първите три месеца на годината. В Испания пък растежът е достигнал дори 0,8 процента. Експертите обясняват спада на потребителските цени с евтиния петрол.


"Да не изпадаме в еуфория!"

Икономистите предупреждават все пак да не се изпада в еуфория. "Стабилният ръст и другите добри показатели отчасти се дължат на фактори, които се проявяват в определени периоди от годината - като меката зима. Освен това става въпрос само за една първоначална оценка на Евростат. Ние не знаем колко устойчива ще се окаже тази положителна тенденция." - казва Кристоф Вайл от германската "Комерцбанк".

Евростат ще оповести окончателната си оценка за конюнктурата в еврозоната в средата на май.