Ръководителят на гръцката статистическа служба Elstat - Андреас Георгиу, е обвинен в преднамерено увеличаване размера на финансовата криза и действия срещу националните интереси, информира money.bg.

Според самия Георгиу, работил преди това 20 години в МВФ, съдебното преследване е заради това, че не се е опитвал да фалшифицира статистиката. „Искаше ми се статистиката да бъде скучна организация, която просто си върши работата, но у нас в Гърция и тя е арена на противоборства", коментира шефът на Elstat.

Обвиненията срещу него се отнасят до действия по отношения на външния дълг през 2001 г., когато в резултат на сложна сделка уж са били отписани 2,4 млрд. евро. Целта била да се създаде впечатление, че външният дълг на страната намалява, но статистическата агенция, ръководена от Георгиу, дошла до извода, че задлъжнялостта се запазва.

Освен това, в рамките на своите функции Георгиу е преразгледал размера на бюджетния дефицит на Гърция за 2009 г., увеличавайки го от 13,4% на 15,8% от БВП.

Шефът на гръцката статистика трябва де се яви в съда на 12 декември и ако бъде признат за виновен, го заплашва доживотен затвор.

Този процес може да предизвика силни негативни реакции от страна на ЕС МВФ, особено сега когато се решава въпроса за отложения финансов транш от 8 млрд. евро.

Elstat получи статут "независим орган", отчитайки се само пред парламента и ЕС през август 2010 година, което бе едно от задължителните условия страната да получи финансова помощ.