Италианският премиер Марио Драги настоя за среща на върха на Европейския съюз за енергетиката, която да се проведе през юли. Това каза той на Европейския съвет, който продължава и днес, съобщи АНСА.

МАЕ: Европа незабавно да се подготви за пълно спиране на руския газ

МАЕ: Европа незабавно да се подготви за пълно спиране на руския газ

Намалените газови доставки от Русия имали за цел да попречат на Европа да запълни газохранилищата си

 

Драги се позова на общи проблеми от кризата и войната за Европа, като поиска въвеждането на спешни мерки -  като таван на цените. 

Чешкото председателство, което ще встъпи в длъжност през юли, не е против срещата на върха през юли, но стига да се говори и за инфлация.

Испанецът Педро Санчес пристигна, като обяви, че ще повдигна на срещата исканията за "реформа на пазара на електроенергия" и "таван на цените на газа".

Доставките на газ в ЕС засега са гарантирани, но може да се влошат

Доставките на газ в ЕС засега са гарантирани, но може да се влошат

За това предупреждават от Европейската комисия

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис отиде по-далеч.

"Ще поискам, заедно с италианския министър-председател, сега спешно инициативи на европейско ниво, като налагането на таван на цената на едро на газа", обясни Мицотакис. 

Драги и френският президент Еманюел Макрон са обсъдили искането за европейска намеса в енергетиката.

Позоваването на ценовия таван след преговори снощи беше включено в заключенията на Съвета, за "противопоставяне на използването на газ от Русия като оръжие и припомняне заключенията от 31 май, приканване на Комисията да продължи своите усилия за осигуряване на достъпни енергийни доставки".

"Ние не сме против по принцип" и "ние оценяваме предложението", но то може да не работи, обясни холандецът Марк Рюте. От Германия засега по-скоро идва тишина. 

Германия затяга мерките заради недостига на газ
Обновена

Германия затяга мерките заради недостига на газ

Вицепремиерът Роберт Хабек призова гражданите за икономии