Доставките на газ в Европейския съюз (ЕС) за момента са гарантирани, но ситуацията е сериозна. Това заявиха от Европейската комисия (ЕК), цитирани от CNN.

"Според нашия обмен с националните власти сигурността на доставките на газ в Германия - и в ЕС - в момента е гарантирана. Засега по-малкият приток на газ от Русия може да бъде компенсиран", каза говорител на ЕК. Въпреки това "ситуацията трябва да се вземе на сериозно", добави той.

"На този етап трябва да сме наясно, че ситуацията може да се влоши допълнително. Декларации за ранно предупреждение, които представляват първото ниво на предупреждение, предвидено в Регламента за SoS, бяха направени от девет други държави-членки на ЕС през последните месеци, на фона на продължаващото използване на доставките на газ от Русия като инструмент за изнудване, добави говорителят.

Това идва, след като Германия в четвъртък допълнително повиши нивото си на предупреждение за доставките на газ, след предишна декларация за ниво на ранно предупреждение. Според Европейската комисия Германия е обсъдила ситуацията с Комисията и този ход е част от координираните действия на ЕС по въпроса.

МАЕ: Европа незабавно да се подготви за пълно спиране на руския газ

МАЕ: Европа незабавно да се подготви за пълно спиране на руския газ

Намалените газови доставки от Русия имали за цел да попречат на Европа да запълни газохранилищата си

"Рискът от пълно прекъсване на газа сега е по-реален от всякога. Ето защо приемането на регламента за съхранение на газ заедно с други мерки за готовност е толкова важно в този момент", каза в четвъртък вицепрезидентът на ЕК Франс Тимерманс.

Русия за пореден път намали доставките на газ за Европа, като не остави никакво съмнение в Европейския съюз, че "Газпром" е главната бухалка в енергийната война на Кремъл. Европейците вече не вярват в "техническите причини" за прекъсването на доставките и се подготвят за пълна газова блокада от страна на Русия.

Това написа в свой обзорен материал руската редакция на BBC.

В условията на най-голямата енергийна криза от 70-те години на миналия век насам няколко държави вече предприеха извънредни мерки и са на път да ограничат потреблението на газ - първо доброволно, а след това и принудително.

Германия затяга мерките заради недостига на газ
Обновена

Германия затяга мерките заради недостига на газ

Вицепремиерът Роберт Хабек призова гражданите за икономии

Според МААЕ европейските страни няма да могат да попълнят нужния капацитет в газовите си хранилища преди зимата, както и да се изпълни плана за действие при извънредни ситуации, въпреки увеличаването на производството от въглищни и атомни електроцентрали.