ЕИБ заяви, че се е съгласила да отпусне 258 милиона полски злото (около 60 милиона евро) за изграждането и експлоатацията на средно голям парк от морски вятърни централи.

Той ще се състои от 29 турбини с обща инсталирана мощност 94 MW. Вятърният парк ще бъде разположен на балтийското крайбрежие на Полша.

Договорът за заем е с Pomerania Wind Farm, полско дъщерно дружество на Ignitis Renewables, което е част от литовската енергийна компания Ignitis Group, съобщи ЕИБ на своя уебсайт.

Вицепрезидентът на ЕИБ Тереза ​​Цервинска, бивш полски министър на финансите, каза: "Има голям потенциал за производство на енергия от възобновяеми източници в Полша и този проект е още един пример за това как вятърните централи могат да допринесат за енергийния микс на страната и за устойчиво развитие . "

Паоло Гентилони, европейски комисар по икономиката, каза: "Благодарение на подкрепата от ЕС, около 75 000 полски домакинства имат полза от чиста енергия. Това е осезаем пример за това, което европейската зелена сделка означава конкретно за полските граждани. Всяка инвестиция е още една стъпка по-близо до нашата цел да направим климата на Европейския съюз неутрален до 2050 г. "

Европейската инвестиционна банка е финансова институция на Европейския съюз, която предоставя дългосрочни заеми на страните-членки на блока.

Литовската държавна компания Ignitis Group е една от най-големите енергийни компании в Балтийския регион.