Европейският икономически и социален комитет (ЕИСК) заяви готовността си да си сътрудничи с унгарското председателство на Съвета на ЕС, което започна на 1 юли 2024 г. В рамките на юлската пленарна сесия на ЕИСК председателят на Комитета, Оливер Рьопке, организира дебат с унгарския министър по въпросите на Европейския съюз, Янош Бока, който представи основните приоритети на унгарското председателство.

Унгария поема ротационното председателство в деликатен момент за Европа, характеризиращ се с политически преход и редица извънредни предизвикателства. В изказването си на пленарната сесия на ЕИСК на 10 юли, Янош Бока подчерта решаващата роля, която Унгария възнамерява да играе в този период на кризи, включително войната в Украйна, намаляващата европейска конкурентоспособност, нарастващото търговско напрежение, демографските предизвикателства, неконтролираната миграция и намаляващите перспективи за земеделските стопани.

Председателят на ЕИСК, Оливер Рьопке, заяви ангажимента на Комитета да работи в тясно сътрудничество с унгарското председателство, за да гарантира, че ЕС предприема действия по най-неотложните приоритети на европейците. "Ще бъдем безценни партньори, но също така и конструктивни критици," каза Рьопке. "Гражданското общество има силен глас и ние ще гарантираме, че той се чува."

Сред ключовите приоритети на унгарското председателство е приемането на нов европейски пакт за конкурентоспособност, създаването на условия за устойчив растеж, подкрепата за малките и средните предприятия, и насърчаването на екологичния и цифровия преход. Янош Бока подчерта значимостта на тези инициативи за бъдещето на Европа.

В последвалия дебат председателят на група "Работодатели" на ЕИСК, Стефано Малия, подчерта нуждата от подходяща регулаторна среда за гарантиране на конкурентоспособността на ЕС. Луси Студнична, председател на група "Работници" на ЕИСК, изрази загриженост относно нарастващия политически екстремизъм и трудните условия на живот в Европа.

Шеймъс Боланд, председател на група "Организации на гражданското общество" на ЕИСК, подчерта необходимостта от баланс между конкурентоспособността и социалните политики за борба с бедността и за укрепване на европейските ценности.

Някои членове на ЕИСК изразиха загриженост относно позицията на Унгария по отношение на агресивната война на Русия срещу Украйна и зачитането на принципите на правовата държава. Хосе Антонио Морено Диас посочи, че унгарското правителство малтретира гражданското общество, докато Ян Диркс изрази обезпокоение относно посещението на унгарския премиер в Москва.

Външните министри на ЕС се готвят да бойкотират плановата си среща в Унгария

Външните министри на ЕС се готвят да бойкотират плановата си среща в Унгария

Те искат да изпратят ясен сигнал, че Унгария не говори от името на ЕС