Да се запълнят газовите хранилища от всички достъпни източници.

Това препоръчва Европейската комисия на страните членки на общността.

Предупреждението е свързано с "неопределеността на ситуацията със запасите на газ в хранилищата на Украйна", се посочва в прессъобщението на ЕК.

От координационната група към ЕК, която се сформира след газовата криза от началото на годината, посочват още, че запълването на хранилищата трябва да се направи преди започването на новия есенно зимен сезон.

Повече яснота дали препоръката е предизвикана от някакъв нов обрат в отношенията ЕС - Киев - Москва, не се посочва, пише агенция Новости.

"Булгаргаз": Капацитетът на хранилището в Чирен е запълнен.
                           Още...

Въпреки че до този момент Украйна е изплатила всичките си задължения към Газпром и изплаща всеки месец в срок доставките, от Москва ежемесечно предупреждават, че Украйна няма да плати и газът за Европа ще спре отново.

Киев от своя страна признава финансовите трудности при разплащането с Газпром и особено със заплащането на запасите, с които трябва да се запълнят хранилищата за зимата.
Миналата седмица премиерът Тимошенко обяви, че за това са необходими 4,2 млрд. долара.

Русия се отказа вече да бъде кредитор на Украйна и поиска ЕС да се включи в заплащането на газа. 
По време на срещата си в Брюксел на 18-19 юни лидерите на ЕС обаче не взеха решение да предоставят кредит на Украйна с цел стабилизация.