Европейската комисия (ЕК) е дала разрешение да бъде построена гръцката отсечка на Трансадриатическия газопровод (ТАП), съобщава кореспондентът на БТА в Брюксел. Конекторът с Гърция е част от Южния газов коридор.

Решението на ЕК дава възможност строежът да приключи до 2020 година. По този начин от азербайджанското находище „Шах Дениз 2” ще бъде осигурен газ за Европа.

От комисията отбелязват, че чрез проекта ще бъде осигурено разнообразие на доставките при конкурентни цени. Проектът не бил в нарушение на европейското право.

Предвидено е трасето да преминава през Гърция, Албания и Италия. По този начин ще бъдат осигурени доставки на газ за Югоизточна Европа.

Трансадриатическия газопровод (ТАП) ще струва 5,6 млрд. евро. Той ще преминава под Адриатическо море.

От Европейската комисия се е чакало становище по сключено споразумение със строителите за предоставяне на 25-годишен особен данъчен режим.

Бритиш петролиъм (ВР), Държавната петролна компания на Азербайджан (SOCAR), италианската Снам (Snam S.p.A.), белгийската Флюксис (Fluxys), испанската Енагас (Enagas, S.A.), швейцарската Акспо (Axpo Holding AG) са основни акционери в регистрираното в Швейцария дружество ТАП.

Проектът ТАП ще донесе инвестиции от над 5 милиарда евро, 2,3 милиарда от които ще отидат в съседна Гърция, обяснява говорителят на ЕК Маргаритис Схинас, цитиран от кореспондента на БНР в Брюксел.

Схинас коментира, че проектът е в интерес на всички, защото е изключително важен.

Отбелязва се, че ако тръбата през Гърция бъде построена, много близо до българска територия ще минава каспийски газ. От страната ни вече е изразен интерес за внос на гориво от Трансадриатическия газопровод. Това ще стане възможно, след като се построи газовата връзка с Гърция.