Екип на Международния валутен фонд (МВФ) започна преговори с украински официални лица във вторник, докато Киев търси начини за увеличаване на приходите за своята разрушена от войната икономика и за запълване на бюджетния дефицит за 2024 година, съобщиха официални лица, цитирани от Ройтерс.

Според изявление на МВФ, срещите в Киев ще се съсредоточат върху фискалните планове на украинските власти за останалата част от 2024 година и за средносрочния период. МВФ вече е дал над 3 милиарда долара на Украйна тази година в рамките на своята програма  за развитие на стойност 15.6 милиарда долара.

Министерството на финансите на Украйна съобщи, че дискусиите ще бъдат насочени към подготовката за петия преглед на четиригодишната програма за заеми, която може да отключи следващия транш от 1.1 милиарда долара.

Повече от 28 месеца след нахлуването на Русия, правителството се сблъсква с бюджетен дефицит от между 400 и 500 милиарда гривни (9.8 - 12,2 милиарда долара) за тази година, каза Роксолана Пидласа, председател на бюджетния комитет на парламента.

Официални лица и анализатори посочват, че правителството планира да покрие бюджетния дефицит тази година чрез повишаване на данъците и увеличаване на вътрешното заемане. "Мисията на МВФ започва тази седмица," заяви Ярослав Железняк, депутат от партията "Голос", в приложението за съобщения Telegram. "Смятам, че след това ще има новини от правителството относно бюджетните промени и повишаването на данъците."

Бюджетът на Украйна за 2024 година предвижда повече от 40 милиарда долара - около половината от общите разходи - за отбранителния сектор, докато правителството разчита силно на международна финансова помощ за покриване на социалните и хуманитарните разходи. МВФ е един от основните многостранни кредитори на Украйна, а неговите средства са ключова част от около 37 милиарда долара, които Украйна очаква да получи като външна помощ тази година.

Министерството на финансите съобщи, че официалните лица и МВФ са се съгласили, че политиките в областта на финансите трябва да се съсредоточат върху укрепването на вътрешния капацитет на Украйна. "През първата половина на 2024 година, приходите от данъци и митници са се увеличили с 55% в сравнение със същия период през 2023 година," каза финансовият министър Сергей Марченко.

Марченко отбеляза, че въпреки положителната динамика, на този етап външното финансиране продължава да бъде критично важно. Правителството е получило около 16 милиарда долара от своите западни партньори досега тази година, според Министерството на финансите. Външната помощ е достигнала 73.6 милиарда долара между февруари 2022 и края на 2023 година.

Руската инвазия сериозно засегна украинската икономика, като милиони хора бяха принудени да бягат от сраженията, градове и инфраструктура бяха бомбардирани, а веригите за доставки и износ бяха нарушени. Икономическият продукт на страната спадна с около 29% през 2022 година, но започна да се възстановява през 2023 година, като икономиката нарасна с 5.3%, докато бизнесът се адаптира към военните условия.

Украинското правителство бе принудено тази година да намали прогнозите за икономически растеж до около 3% поради нарастващ енергиен дефицит след многократни руски ракетни и дронови удари по украински енергийни съоръжения. Правителството също така работи срещу времето за преструктуриране на външния си дълг, с мораториумите на плащанията, които изтичат до 1 август.

Европа разтревожена от опозицията на вицето Ванс срещу помощта за Украйна

Европа разтревожена от опозицията на вицето Ванс срещу помощта за Украйна

Той е на мнението, че американците и европейците не могат да осигурят достатъчно боеприпаси, за да победят Русия в Украйна