Президентът на Еквадор Даниел Нобоа в понеделник потърси финансова подкрепа от САЩ и Европа в борбата с организираната престъпност, съобщава "Ройтерс".

Ескалиращото насилие в южноамериканската страна от началото на януари, дойде в момент, когато икономиката се бори да изпълни задълженията си по вътрешния дълг. Това ограничава шансовете ѝ за заеми от чужбина.

Нобоа каза в интервю за телевизионния канал Teleamazonas, че рефинансирането на външния дълг би било жизненоважно.

"Важно е да имаме помощта на Съединените щати, както и на Европа, за да не бъдем финансово затруднени, докато водим тази война", каза Нобоа, без да дава повече подробности.

Еквадор арестува 68 души за нападение срещу болница

Еквадор арестува 68 души за нападение срещу болница

Продължават размириците в страната

Висши официални представители на САЩ са на посещение в Еквадор тази седмица, за да засилят двустранното сътрудничество в областта на сигурността и борбата с организираната престъпност.

Министърът на икономиката Хуан Карлос Вега ще се срещне с тях, за да потърси начини за финансиране на социални проекти и стимулиране на икономиката, се казва в изявление на неговото министерство.

Полицията в Еквадор в неделя арестува 68 души, които се опитаха да превземат болница в югозападната част на страната - в разгара на войната между наркобанди и силите за сигурност. В четвъртък арестува двама мъже за убийството на еквадорския прокурор Сесар Суарес, разследващ нападението в телевизионно студио по-рано през януари. Прокурорът беше застрелян предишния ден в колата си по улиците на пристанищния град Гуаякил, център на нарковойна между правителството и могъщи престъпни групи. Иззети бяха огнестрелно оръжие и коли.

Застреляха прокурор, разследващ нападението в телевизията в Еквадор

Застреляха прокурор, разследващ нападението в телевизията в Еквадор

Въоръжените сили и полицията на Еквадор задържаха над 1300 участници в уличните безредици

От началото на годината наркокартелите водят кървава кампания от отвличания и атаки в отговор на правителствените репресии срещу организираната престъпност.

Това накара президента да обяви, че страната в състояние на война.

Последният изблик на насилие беше предизвикан от разкриването на бягство от затвор на един от най-могъщите наркобосове в страната Хосе Адолфо Масиас, известен с псевдонима "Фито".

В отговор Нобоа наложи извънредно положение и вечерен час, но бандите отвърнаха на удара, заплашвайки да екзекутират цивилни и силите за сигурност и да вземат за заложници десетки полицаи и затворнически служители, след като бяха освободени.

Атаката, видяна на живо от мнозина, предизвика ужас у обществото в Еквадор.

Над 1300 ареста в Еквадор от началото на размириците

Над 1300 ареста в Еквадор от началото на размириците

143 от тях са по обвинения в тероризъм

В страната с население от около 17 милиона души има около 20 престъпни групировки, чиито членове се смятат за над 20 000 души.