Украйна получи последния транш в размер на 1,5 милиарда евро от пакета финансова помощ от Европейския съюз за 2023 г. Това обяви премиерът Денис Шмигал, цитиран от "Ройтерс".

Икономиката на страната зависи в голяма степен от финансовата подкрепа от партньорите ѝ, поради което Киев е загрижен дали тя ще продължи, тъй като новите пакети остават блокирани както в ЕС, така и в Съединените щати.

"Днес получихме последните 1,5 милиарда евро от пакета финансова помощ в размер на 18 милиарда евро. Надяваме се на продължаваща непоколебима подкрепа от ЕС", написа Шмигал в социалната мрежа Х.

Войната в Украйна - пиеса, в която Западът пише следващото действие?

Войната в Украйна - пиеса, в която Западът пише следващото действие?

Великобритания и Франция категорични, че руската инвазия трябва да завърши с провал

По данни на украинския министър на финансите Сергий Марченко тази година ЕС отпусна най-голямата пряка финансова помощ на страната, като е покрил над 45% от нуждите ѝ от външно финансиране.

За 2024 г. Украйна се надява да получи 18,5 милиарда евро от ЕС и пакет в размер на над 8 милиарда долара от САЩ, който включва и жизненоважна военна помощ. Гласуването и на двата пакета обаче беше отложено за началото на следващата година.

Въпреки че икономиката на страната може да издържи следващите няколко месеца, докато пристигне чуждестранна помощ, 2024 г. със сигурност ще бъде по-трудна от тази година и Киев ще трябва да разчита повече на собствените си ресурси.

Зеленски зове Запада за още помощ: Нека рухнат амбициите на Путин, а не Украйна

Зеленски зове Запада за още помощ: Нека рухнат амбициите на Путин, а не Украйна

Според украинския лидер Русия може да атакува и други страни до 2028 г.

Страната успя да намали нуждите от външно финансиране за 2024 г. от първоначалните 41 милиарда долара до 37,3 милиарда долара след мерки за максимизиране на бюджетните приходи и активиране на пазара на вътрешния дълг, посочи Марченко.

"Докато отбраната и сигурността се финансират за сметка на приходите на вътрешния бюджет, ние разчитаме на помощта на международните партньори за задоволяване на нуждите на социалната сфера", поясни той.