Великобритания и Франция потвърдиха решимостта си, че руската инвазия в Украйна трябва да завърши с провал, съобщава "Асошиейтед прес".

Британският външен министър заяви, че съюзниците на Украйна трябва да използват по-добре икономическата си мощ, за да надминат значително военната машина на Москва.

Подновената позиция на Дейвид Камерън и френския му колега Катрин Колона, че Русия не може да бъде възнаградена за агресията си, идва в момент, когато военновременната помощ от най-големия военен поддръжник на Украйна - Съединените щати - пропада.

След разговори с Колона в Париж Камерън посочи, че ако икономиките на западните партньори на Украйна се изчислят заедно, "ние превъзхождаме руската икономика с 25 към едно или повече".

"Това, което трябва да направим, е да накараме тази икономическа сила и този ангажимент да се отплатят", отбеляза той. "Не се съмнявам, че можем да направим така, че руският президент Владимир Путин да загуби и е важно той да загуби".

Нито Камерън, нито Колона обаче обявиха нова помощ за Украйна.

Bloomberg за помощта за Украйна: Какво ще стане, ако Путин победи?

Bloomberg за помощта за Украйна: Какво ще стане, ако Путин победи?

Авторите на материала рисуват песимистична картина

"Ръка за ръка от самото начало нашите две страни работят заедно, за да гарантират, че руската агресия няма да бъде възнаградена, а ще се провали", изтъкна на свой ред Колона.

В Съединените щати помощта за Украйна се оплете във вътрешната политика. Настояването на президента Джо Байдън за милиарди долари военновременна помощ беше блокирано в Конгреса. Европейският съюз и неговите 27 държави членки са изпратили 91 милиарда долара финансова, военна, хуманитарна и бежанска помощ. Те обаче също имат разногласия за следващата планирана еднократна сума.

Камерън заяви, че подкрепата за Украйна от Обединеното кралство, което вече не е член на ЕС, и Франция ще продължи "колкото е необходимо".

Оприличавайки войната на "пиеса, която се състои от различни действия", той посочи, че съюзниците на Киев трябва да определят следващата ѝ фаза.

"Първото действие", отбеляза Камерън, "беше зашеметяващият провал на Русия да постигне целите си" - когато руските сили за първи път нахлуха в украинската столица Киев през февруари и март 2022 г. и бяха отблъснати.

ISW: Киев се бори с недостиг на въоръжение и забавяне на западната помощ

ISW: Киев се бори с недостиг на въоръжение и забавяне на западната помощ

Със закон Русия криминализира русофобията в чужбина

Второто действие беше контраофанзивата на Украйна през лятото на 2022 г., продължи той, "брилянтността, която украинците показаха, като отблъснаха руснаците, върнаха половината територия, която беше изгубена, изтласкаха ги обратно през Черно море".

"Третото действие беше по-трудно на сушата", допълни британският министър, визирайки разочароващата контраофанзива на Украйна това лято.

"Но четвъртото действие тепърва ще бъде написано и ние трябва да сме сигурни, че го пишем по правилния начин, с нашите приятели и партньори от западния свят".

Камерън и Колона обсъдиха и войната между Израел и "Хамас". Франция многократно е призовавала за хуманитарна пауза в боевете, която да бъде последвана от напредък към трайно прекратяване на огъня.

Камерън заяви, че Обединеното кралство иска "прекратяване на огъня възможно най-скоро, но то трябва да бъде устойчиво. Това трябва да бъде прекратяване на огъня, при което Израел вече не е заплашен от "Хамас" и неговите ракети и убийствената му дейност".

Колона осъди насилието, извършено от еврейски заселници екстремисти на окупирания Западен бряг, като го нарече неприемливо. Тя поиска Израел да действа срещу тях и отбеляза, че Франция работи за обединяване на европейските санкции срещу тях.

Съединените щати вече обявиха, че ще наложат забрани за пътуване на екстремистки настроени еврейски заселници, замесени в поредицата скорошни атаки срещу палестинци на Западния бряг.

ЕС прие 12-ия пакет от санкции срещу Русия

ЕС прие 12-ия пакет от санкции срещу Русия

Ето какво включват новите ограничения