Страните членки на Европейския съюз и евродепутатите постигнаха предварително споразумение за облекчаване на строгите бюджетни правила на блока, давайки на правителствата повече време за намаляване на дълга, както и стимули за увеличаване на публичните инвестиции в областта на климата, индустриалната политика и сигурността, съобщава "Ройтерс".

Последното преработване на правилата от преди две десетилетия, известни като Пакт за стабилност и растеж, дойде, след като някои държави от ЕС натрупаха рекордно висок дълг, тъй като увеличиха разходите, за да помогнат на икономиките си да се възстановят от пандемията, и след като блокът обяви амбициозни цели в областта на зелената политика, индустрията и отбраната.

Новите правила определят минимални цели за намаляване на дефицита и дълга, но те не са толкова амбициозни от предишните стойности.

"Във време на значителни икономически и геополитически предизвикателства новите правила ще ни позволят да се справим с днешните реалности и ще осигурим на държавите членки на ЕС яснота и предсказуемост на техните фискални политики за следващите години", заяви заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

"Тези правила ще подобрят устойчивостта на публичните финанси и ще насърчат устойчивия растеж чрез стимулиране на инвестициите и реформите", допълни той.

Правителствата в ЕС си стиснаха ръцете за по-меки фискални правила

Правителствата в ЕС си стиснаха ръцете за по-меки фискални правила

Новите правила дават специално отношение към разходите за отбрана

Преразгледаните правила позволяват на страните с прекомерни заеми да намалят дълга си средно с 1% годишно, ако той е над 90% от брутния вътрешен продукт (БВП), и средно с 0,5% годишно, ако дългът е между 60% и 90% от БВП.

От страните с дефицит над 3% от БВП се изисква да го намалят наполовина до 1,5% по време на периоди на растеж, като създадат предпазен буфер за предстоящи трудни времена.

Разходите за отбрана ще бъдат взети предвид, когато Комисията оценява високия дефицит на дадена страна - съображение вследствие на инвазията на Русия в Украйна.

Новите правила дават на страните седем години, в сравнение с предишните четири, за намаляване на дълга и дефицита, считано от 2025 г.

Държава членка с прекомерен дълг обаче няма да е задължена да го намали до под 60% до края на 7-годишния период, стига да е поела по траен низходящ път.

Страните от ЕС и Европейският парламент ще трябва официално да одобрят предварителното споразумение, постигнато от преговарящите днес, преди то да влезе в сила през следващата година.

Финансовите министри в Брюксел не се разбраха за разходите на ЕС

Финансовите министри в Брюксел не се разбраха за разходите на ЕС

Въпреки месеците на преговори за преразглеждане на Пакта за стабилност и растеж