Европейският съюз отказа на „Газпром" специален правен статут на газопровода „Южен поток". Без такъв статут магистралният газопровод може да бъде използван за транспортиране на природен газ от трети страни, информира money.bg.

Този специален режим беше нужен на „Газпром", за да заобиколи действието на „третия енергиен пакет" на ЕС. Съгласно нормите на европейското законодателство в енергийната област, трансграничните тръбопроводи могат да бъдат използвани и от трети лица, а бизнесът по транспортирането трябва да бъде разделен от доставянето.

От това правило се изключват съоръжения, които попадат под понятието TEN (трансевропейска суровинна инфраструктура). Конкурентният проект на „Южен поток" - газопроводът „Набуко", получи право да не предоставя достъп до съоръжението на трети лица.

За „Газпром" остава още една възможност - да се договори по отделно с всяка страна, през която преминава „Южен поток", да признае на нейната част от тръбопровода специален статут.

Но даже и държавите да приемат своите части от съоръжението като елементи от европейската суровинна инфраструктура, окончателното решение остава за Еврокомисията.

Русия вече обяви, че ако ЕС не признае специален правен режим на проекта „Южен поток", тя ще обмисли пренасочването на своите газови доставки към Азиатско-Тихоокеанския регион.