На 24 ноември ще се проведе извънредна среща на ЕС, за да се одобрят предишните предложения, направени от Европейската комисия за ограничаване на растящите цени на енергията. Това заяви Йозеф Сикела, министър на промишлеността и търговията на Чехия, която е ротационен председател на ЕС.

Вярвам, че една от мерките, които ще можем да обсъдим в края на ноември, ще бъде отделянето на цената на газа от тази на електроенергията, посочи той след края на днешната извънредна среща на върха на Съвета на министрите за енергетиката в Люксембург.

По-рано днес министърът на икономиката на Германия Роберт Хабек разкри, че е малко вероятно Съюзът да вземе решение за таван на цената на газа.

Сикела обаче е на мнение, че на днешната среща енергийните министри на страните от ЕС са изразили подкрепа за идеята на Комисията за "динамична горна граница" на цените на газа, за да се ограничат скоковете на цените.

До момента ЕК не е предложила официално подобна горна граница на цените, но поиска от страните членки да потвърдят подкрепата си за Брюксел да изготви подобно предложение.

Страните от ЕС не намират общ подход за справяне с енергийната криза

Страните от ЕС не намират общ подход за справяне с енергийната криза

В края на седмицата се срещат лидерите на страните от блока