Срещата на лидерите на ЕС в Брюксел в четвъртък все пак постигна предварителен напредък по мерките за справяне с енергийната криза. Страните дадоха "зелена светлина" на Европейската комисия (ЕК) да работи по предложения за временно ограничение на цените, съобщи Politico.

Съвместни поръчки на газ и временен динамичен ценови коридор за сделките с природен газ, за да се ограничат незабавно прекомерните цени се оформиха като възможни решения в края на първия ден на срещата на върха.

Германия, която беше един от най-силните противници на тавана на цените, най-накрая даде подкрепата си за краткосрочен контрол на разходите за газ, докато не бъде създадена нова система за ценообразуване.

Голяма част от детайлите обаче все още не са уточнени.

Лидерите започнаха допълнителни разговори за среща на енергийните министри следващата седмица. Германският канцлер Олаф Шолц дори каза, че може да е необходима спешна среща на върха на лидерите на ЕС следващия месец - ефективно давайки на Германия и други вето върху окончателното предложение, ако е необходимо.

Страните от ЕС не намират общ подход за справяне с енергийната криза

Страните от ЕС не намират общ подход за справяне с енергийната криза

В края на седмицата се срещат лидерите на страните от блока

"Много добра и солидна пътна карта", каза предеседателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Списък от мерки, върху които ще се работи допълнително", съгласи се председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Другото основно предложение за ограничаване на цените на газа - схема за ограничаване на цената на газа, използван за производство на енергия, наречена Иберийски механизъм - също ще се придвижи напред. Но това също ще дойде с множество условия, включително обещание за включване на "анализ на разходите и ползите". Страните от ЕС също подкрепиха доброволен план за съвместно закупуване на газ - след като Унгария се противопостави на задължителния подход.

Евролидерите се договориха за мерки за енергийна солидарност между държави в случай на прекъсване на доставките на газ за някои от страните.

Съвместните поръчки на газ ще бъдат доброволни. Те са задължителни само за 15% от доставките, необходими за запълване на хранилищата. До началото на следващата година Европейската комисия ще трябва да разработи нов пазарен показател, който отразява по-точно условията на газовия пазар в Европа.

Очаква се средства от кохезионните фондове да бъдат пренасочени за защита на домакинствата и бизнеса.

Отново сме свидетели на класически резултат за ЕС. Всеки получава малко, никой не получава всичко, повече говорене е неизбежно и мнозина ще възроптаят на безкрайния процес. Но, настояха лидерите, всичко опира до единство.

"Днес беше добро упражнение да се изслушваме един друг и да си вярваме", каза белгийският премиер Александър Де Кроо. "Човешкият елемент, доверието, е по-важен от заключенията на Съвета."

По-рано вечерта италианският лидер в оставка Марио Драги призова колегите си да приемат общ фонд, който да помогне за понижаване на цените на енергията, предлагайки последна молба на последната си среща на върха на ЕС като министър-председател.

Неговата намеса се включи в късното допълнение към окончателното комюнике, което призовава за "общи решения на европейско ниво, където е подходящо" - широко възприемано като намигване към възможни общоевропейски програми, които да помогнат за поемането на финансовото бреме на енергийната криза.

Politico: Европа посяга на горите си заради енергийната криза

Politico: Европа посяга на горите си заради енергийната криза

Много страни намаляват ограниченията за сеч на дървета

Все пак Шолц каза, че ЕС ще проучи "какво е възможно" и не изключи блокът да поеме нов дълг, за да финансира финансов инструмент, подобен на програмата SURE на ЕС от ерата на COVID, която предлагаше на страните заеми за укрепване на усилията за финансова помощ.

Припомняме, че фон дер Лайен предложи миналата седмица различни видове тавани на цените на газа, които лидерите на ЕС да обсъдят, след като Франция, Италия, Полша и 12 други страни миналата седмица призоваха Брюксел да предложи такъв, но засега явно няма разбирателство по този въпрос.

Министрите на финансите от еврозоната ще разгледат отново въпроса на следващата си среща.