Европейската централна банка (ЕЦБ) очаква икономиката на еврозоната да се свие през последното тримесечие на тази година и през първото тримесечие на следващата година, каза нейният президент Кристин Лагард в понеделник.

Това отговаря на определението за техническа рецесия, което означава две последователни тримесечия на отрицателен растеж.

"Трудно е да се предвиди какъв ще бъде реалният резултат през 2023 г., но със сигурност ще бъде трудна година, от която първото тримесечие най-вероятно ще бъде отрицателно, тъй като вярваме, че последното тримесечие на 2022 г. също вероятно ще бъде отрицателно", каза президентът на ЕЦБ Кристин Лагард пред комисията по икономически и парични въпроси на Европейския парламент.

Прогнозите на ЕЦБ за септември понастоящем предвиждат растежът на еврозоната да остане положителен през 2023 г., макар и нисък - 0,9 процента, но също така предвижда неблагоприятен сценарий, при който еврозоната може да се свие с минус 0,9 процента.

Едно от условията за неблагоприятния сценарий е по-нататъшното намаляване на доставките на руски газ, което вече се случи, каза Лагард. "Моята оценка е... че вероятно сме някъде по средата", каза тя.

Главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн намекна за възможността за техническа рецесия: "Ако смятаме, че нашият основен сценарий е да растем едва-едва, не може да се изключи техническа рецесия, изпадане в лека рецесия", каза Лейн по-рано този месец.

Fitch: Еврозоната влиза в рецесия до края на годината

Fitch: Еврозоната влиза в рецесия до края на годината

Очаква се спад на БВП до 2%