Европейската централна банка (ЕЦБ) задържа лихвените проценти на рекордно ниски нива и оставя плана си за спешни монетарни стимули непроменен, въпреки признаците за възстановяване на икономиката след пандемията и скока на инфлацията, информира ДПА.

Много анализатори обаче смятат, че шефът на ЕЦБ Кристин Лагард сигнализира на днешната си пресконференция, че банката планира да започне да обмисля да отменя програмата си за спешни покупки на стойност 1,85 трлн. евро, въведена заради пандемията.

Топ икономист на Bank of England предупреди за инфлация в стил 1970-те

Топ икономист на Bank of England предупреди за инфлация в стил 1970-те

Анди Халдейн обясни, че икономиката прилича на подскачаща тенис топка, но бумът може да се превърне в провал

Срещата на ЕЦБ тази седмица идва и преди срещата на Г-7 през уикенда във Великобритания, където най-богатите държави в света също планират да говорят за глобални усилия за засилване на икономическото възстановяване след кризата заради коронавируса, както и стъпки за избягване на бъдещи пандемии.

Новите прогнози за икономическия растеж и инфлацията, които бяха представени от Лагард, потвърждават, че икономиката на еврозоната ще заработи на по-високи обороти тази година, след като ваксинациите срещу коронавируса се увеличават, а новозаразените намаляват.

Първоначално въведена през март 2020 г., когато пандемията погълна еврозоната, програмата за спешни покупки имаше за цел да подкрепи икономиката на валутния блок пред лицето на една от най-тежките кризи през последните десетилетия, както и да овладее заплахата от слаби инфлационни темпове.

Но данните, публикувани тази седмица, показаха, че годишната инфлация в еврозоната достига невиждан от две години и половина стойност от 2% през май, надхвърляйки годишната цел на банката за инфлация от малко под 2%. По думите на Лагард инфлацията през 2021 г. ще е 1,9 процента

Рязкото нарастване на инфлацията вероятно ще принуди ЕЦБ да вдигне краткосрочните си прогнози за инфлацията, която бившият шеф на ЕЦБ Жан-Клод Трише някога определи като иглата в компаса на банката.

За първи път от 2012 г. Германия може да отчете инфлация от над 2%

За първи път от 2012 г. Германия може да отчете инфлация от над 2%

Експертите прогнозират БВП на Германия да се разшири с 3,1 на сто