Финансирането на земеделието да продължи. Това поискаха земеделските министри на новоприетите страни от ЕС.

По-рано днес във Варшава се проведе среща между министрите на земеделието на държави-членки на ЕС, в която участва заместник-министър Преслав Борисов.

На нея България се присъедини към Декларация относно бъдещето на Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2013 г.

Декларацията очертава общата позиция на България, Кипър, Естония, Латвия, Литва, Унгария, Полша, Румъния и Словакия по отношение на важните въпроси, свързани с бъдещето на ОСП.

В документа се набляга върху необходимостта Общата селскостопанска политика да продължи да се прилага при съблюдаване на принципа на солидарност, като се осигурява подходящото ниво на общностно финансиране и след 2013 година.

България подчерта необходимостта да бъдат осигурени стабилни доходи на фермерите, за да могат да развиват своята дейност и да инвестират в европейско земеделие, което може да се случи чрез механизмите на директните плащания в рамките на общата селскостопанска политика на ЕС.

Приспособяването на българските земеделски производители към високите изисквания, поставени като условия за получаване на подпомагане от ЕС изисква сериозни инвестиции в техните стопанства.

Поради това подпомагането и компенсирането на фермерите трябва да продължи, заяви пред форума Преслав Борисов. Той подчерта, че силната и ефективна обща селскостопанска политика е съществен елемент от бъдещата стабилност на Европа.

По време на срещата директните плащания в земеделието бяха определени като важен инструмент, който следва да се запази с оглед подкрепа и стабилизиране на доходите в земеделието.