Точно преди 20 години 11 европейски страни приеха еврото за своя eдинна валута - първо за безкасови операции, а след три години тя изобщо замени марките, лирите, франковете, гулдените, напомня Би Би Си.

За 20 години еврозоната не е изгубила нито един свой член, напротив - разшири се от 11 до 19 страни. Преживя криза, която според някои наблюдатели носеше риск от разпад, но устоя, превръщайки се в конкурентна валута на долара.

Жителите на еврозоната еднозначно определят въвеждането на еврото като полезно за общността. Допитване на ЕК от месец октомври 2018 г. показва ,че според 74% от гражданите смятат, че единната валута е полезна за ЕС, а според 64% тя носи предимства и за техните държави.

Статистическите данни показват, че в 19-те страни от зоната на еврото живеят 340 милиона души. Ако към тях се прибавят и държавите, чиито валути са обвързани с еврото (сред тях е и България - б.р.), единната валута играе ключова роля в живота на половин милиард души.
Така тя е и важен фактор в по-нататъшната интеграция на Европа.

Кабинетът прие план и мерки за влизането ни в чакалнята на Еврозоната

Кабинетът прие план и мерки за влизането ни в чакалнята на Еврозоната

Седемте мерки трябва да са изпълнени до юни 2019 година

Очаква се 26 от 28-те страни в ЕС да приемат еврото. Изключение е Великобритания, която независимо от Брекзит беше взела решение да запази своята валута, както и Дания, чиято крона е фактически обвързана с еврото.

Според оценки на МВФ, през 2018 г. еврозоната остава втората по мощ икономика в света след американската, като отново изпреварва китайската. Брутният вътрешен продукт на еврозоната е 13.7 трилиона долара, на САЩ - 20.5. Общо делът на двете икономики съставлява 40 на сто от световната икономическа активност.

За 20-годишнината на еврото Европейската централна банка обнови дизайна на купюрите. През 2019 г. ще се появяват обновените банкноти с номинал 100 и 200 евро.
Банкнотите от 500 евро обаче отиват в историята, тъй като се оказаха най-популярното платежно средство в престъпния свят. Те ще останат в обращение, но от 27 януари 17 централни банки ще престанат да ги печатат. Останалите две - германската и австрийската, ще направят това в края на април.