Германската авиокомпания Air Berlin е била принудена да отмени около 100 полета след "необичайно висок брой" пилоти, които са заявили на работодателя си, че са се разболели, като това се смята, че е нерегламентирана стачка срещу евентуални съкращения в банкрутиралата авиокомпания, съобщава "Гардиън".

Превозвачът, който обяви банкрут през миналия месец след години на загуби, преговаря за прехвърлянето на персонал на потенциален купувач. Офертите за авиокомпанията трябва да бъдат изпратени до петък, като решението за продажбата се очаква през следващата седмица.

На сайта си Air Berlin цитира "оперативни причини" за отмяната на полетите днес и помоли пътниците да се обаждат на специална телефонна линия и да се въздържат от пътуване от засегнатите летища.

Тъй като превозвачът вече не предлага компенсации за отменени полети, центровете за консултации на клиентите препоръчват на хората, засегнати от стачката, да си резервират други полети за собствена сметка.

Берлинското летище "Тегел", както и това в Дюселдорф, които са база на Air Berlin, бяха засегнати тежко от стачката, която също така засегна и 42 самолета, стопанисвани от Air Berlin от името на Eurowings и Austrian Airlines.

Според "Шпигел" около 250 пилоти са се обадили тази сутрин да предупредят, че са болни. В Air Berlin работят около 1 500 пилоти.

Air Berlin отчете загуба от 782 млн. евро през 2016 г.