Федералният резерв на САЩ (ФЕД) заяви в сряда, че ще преустанови повишаването на лихвените проценти, запазвайки основния си лихвен процент на 22-годишен връх.

Това съобщи Си Ен Ен.

Този ход беше широко очакван, след като през последните седмици централната банка сигнализира, че възнамерява да изчака повече данни, за да разбере как предишните повишения на лихвите се отразяват на икономиката на САЩ.

Основната ставка ще остане между 5,25 и 5,50 процента, но до края на годината най-вероятно ще бъде повишена отново, с цел понижаване на инфлацията.

От март 2022 г. насам ФЕД е вдигал лихвените проценти 11 пъти и ги е задържал стабилни два пъти, включително паузата през септември.

В последното изявление на централната банка след заседанието се казва, че "икономическата активност се разширява със солиден темп" в сравнение с "умерения темп", отбелязан в предишното изявление.

В изявлението също така се отбелязва, че нарастването на броя на работните места "се е забавило през последните месеци", докато в изявлението за политиката на ФЕД от юли растежът на броя на работните места беше определен като "стабилен".

Призив от Капитолия: ФЕД да спре повишаването на лихвите

Призив от Капитолия: ФЕД да спре повишаването на лихвите

Опит за избягване на кризата

Представителите на ФЕД отново подчертаха, че централната банка е "твърдо решена да върне инфлацията към целта от 2%". Длъжностните лица обсъждат отново паричната политика на двудневното си заседание през следващия месец, което приключва на 1 ноември.

Последният набор от икономически прогнози на ФЕД показа, че все повече служители очакват основният лихвен процент по кредитите на ФЕД да достигне максимална стойност в диапазона 5,63-5,87% през тази година, което означава, че до края на годината вероятно ще има още едно увеличение на лихвения процент.

22-годишен рекорд: Фед отново вдигна лихвата

22-годишен рекорд: Фед отново вдигна лихвата

Очаква се и още едно увеличение през тази година

Длъжностните лица ревизираха очакванията си за икономическия растеж през тази година много по-високо, а прогнозата си за равнището на безработица - малко по-ниско.

Забележително е, че през 2024 г. длъжностните лица очакват по-малко намаления на лихвените проценти, отколкото се предполагаше преди, което потвърждава опасенията на инвеститорите, че лихвените проценти може да останат по-високи за по-дълго време.