Финландия е конфискувала близо хиляда товарни вагона, собственост на руски компании, в резултат на санкциите на Европейския съюз срещу Москва, съобщава "Ройтерс".

Тъй като финландския държавен железопътен оператор VR предприе действия за намаляване на железопътния трафик с Русия, след като през април ЕС наложи санкции върху руските доставки на въглища, 865 железопътни вагона от Русия са били иззети от съдебни изпълнители, става ясно от писмо с дата 6 юни от Руските държавни железници до Министерството на транспорта.

Финландските съдия-изпълнители посочват, че в съответствие със санкциите на ЕС са замразили активи на няколко десетки руски и беларуски физически и юридически лица, включително транспортни фирми, на стойност най-малко 82 милиона евро.

Говорителят на VR Тайна Куйтунен потвърди, че в момента във Финландия има "около 800 санкционирани товарни вагона" и компанията се стреми да върне в Русия възможно най-скоро тези, които не са конфискувани.

Поредна затворена врата към ЕС за руснаците: Финландия спира влаковете от и до Русия

Поредна затворена врата към ЕС за руснаците: Финландия спира влаковете от и до Русия

Влаковете от Русия до финската столица бяха пълни с руснаци от началото на инвазията в Украйна

Пред март от VR обясниха, че около 5000 руски железопътни вагона са били във Финландия, когато финландският железопътен оператор е решил да спре движението. Въпреки че компанията е искала да ги изпрати обратно в Русия, съдебните изпълнители са наредили някои от тях да бъдат иззети.

Конфискуваните железопътни вагони принадлежат на компании, които или пряко попадат под удара на санкциите на ЕС, или чиито акционери са се отказали от контрола си, защото са били засегнати от наказателните мерки.

Финландия размисли и пак пуска влаковете до Русия

Финландия размисли и пак пуска влаковете до Русия

От днес отново има жп връзка между Хелзинки и Санкт Петербург