Скокът на цените на енергията заради войната на Русия в Украйна ще доведе до последици, сравними с петролния шок от 1973 г. Това прогнозира френският министър на икономиката Бруно Льо Мер, цитиран от "Франс прес".

По негови думи настоящата енергийна криза е сравнима "по интензивност и бруталност" с петролния шок от 1973 г.

През 1973 г., както знаете, реакцията предизвика инфлационен шок, който накара централните банки масово да увеличат лихвените си проценти, което уби растежа, припомни Льо Мер на конференция в Париж.

Това си има име - стагфлация, и точно това искаме да избегнем през 2022 г., подчерта той.

Новите санкции на Великобритания ще ударят руския енергиен сектор

Новите санкции на Великобритания ще ударят руския енергиен сектор

Трябва да се фокусираме върху петролния и газовия сектор, както и как да намалим енергийната си зависимост от Русия

Първият петролен шок в началото на 70-те години на миналия век беше причинен от войната Йом Кипур, когато египетските и сирийските сили започнаха настъпление срещу Израел. Шестте арабски държави членки на петролния картел ОПЕК обявиха ембарго върху износа за страните, подкрепящи Израел, сред които и САЩ. Те увеличиха цената на петрола четири пъти до 11,65 долара за барел, предизвиквайки рецесия в западните страни и рязка инфлация.

Тази седмица цените на едро на природния газ и суровия петрол в Европа се повишиха до рекордни стойности поради опасенията за доставките след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари.

Вчера САЩ и Великобритания обявиха, че прекратяват вноса на руски енергийни продукти в отговор на войната, което предизвика нов скок на цените.

Днес цената на суровия петрол тип "Брент" нарасна до близо 130 долара за барел.

Русия заплаши да спре доставките на газ по "Северен поток 1"

Русия заплаши да спре доставките на газ по "Северен поток 1"

Европейските политици трябва честно да предупредят своите гражданите