Френското правителство обяви, че ще увеличи минималното възнаграждение с 0,3 процента до 9,43 евро на час, съобщава ДПА.

Промяната ще влезе в сила от 1 януари 2013 година и ще засегне близо 2,6 милиона работници. Социалистическото правителство на Франсоа Оланд обмисля ръстът на минималното възнаграждение в страната да достигне 2% до края на юни следващата година.

Според увеличението работник, който е ангажиран в стандартна 35-часова работна седмица, ще получава минимум 1 398 евро заплата от началото на 2013 година.

Френският министър на транспорта Мишел Сапен изтъкна, че това е поредното увеличение, което френските работници получават, припомняйки, че минималната работна заплата в страната нарасна с 2% през юли. Тогава по-голямата част от нарастването покри инфлацията от 1,4 процента във Франция, припомнят френските медии.

Сапен допълни, че е представил пред социалните партньори възможностите за промяна в правилата на регулирането на минималната заплата, с които предстои да се запознае и Съветът на министрите.