Франция може да стане партньор на Русия по два ключови енергийни проекта - газопроводите "Северен поток" и "Южен поток", пише руският вестник "Комерсант".

По информация на изданието "Газпром" планира в близко бъдеще да подпише меморандум за сътрудничество с Electricite de France /EdF/, в рамките на който Франция ще получи дял не по-малък от 10% в проекта "Южен поток".

В резултат руските проекти ще получат допълнителна политическа подкрепа, а Франция нови гарантирани доставки на газ.

За първи път интерес към руския газопровод "Южен поток" Франция прояви преди половин година , след като не успя да се включи в конкурентния европейски проект "Набуко".

До този момент единственият партньор на "Газпром" в "Южен поток" се явява италианската компания ENI. Оттам отказаха да коментират влизането на на EdF в проекта. Според директора на East European Gas Analysis Михaил Корчемкин появатa на французите ще отслаби позициите на италианците.

"До сега ENI се стремеше да получи по-големи права в проекта - не само в подводната част, но и в частта за транспортирането на газа по суша от България до Италия и с влизането на EdF те ще трябва да се отнасят по-лоялно към "Газпром", заявява Корчемкин.