Вероятно данните за броя на безработните във Франция ще показват увеличение на хората без работа. Това заяви френският министър на труда Мишел Сапен, цитиран от Ройтерс.

Новият френски президент Франсоа Оланд, който пое властта миналият месец, обеща да бъде намалена безработицата. Социологическо проучване показва, че това е най-голямото притеснение за французите преди парламентарните избори на 10-17 юни.

През март броят на безработните в страната достигна до най-високото си ниво от септември 1999 година и продължи да расте през април, което се отбелязва като 12 пореден месец, в който се увеличава безработицата.

"Ще бъда изненадан, ако тенденцията е добра", каза Сапин по радио RTL, допълвайки, че все още не е погледнал данните, тъй като е предвидено за 18 часа местно време.

Синдикатите се страхуват, че компаниите могат да уволнят хиляди служители след като приключат парламентарните избори.

Профсъюзът CGT е представил списък с 46 компании, в който около 45 хиляди работни места са пред угрозата да бъдат закрити. Данни, които Сапин описва като „реалистични".

Припомняме, че вчера синдикати предупредиха правителството да се фокусира върху спасяването на работните места.

По време на президентската кампания Оланд обеща да наеме 60 хиляди служители за образователната система и да открие 150 хиляди държавни позиции.