Европейската комисия работи по четиригодишен план за финансова подкрепа за Украйна на стойност десетки милиарди евро, като се стреми да направи помощта от Брюксел по-стабилна и предвидима, пише британският вестник Financial Times.

Поддръжниците на плана, който все още трябва да бъде прецизиран, казват, че той ще даде на Киев по-голяма финансова увереност и ще насърчи други съюзници, като САЩ и Обединеното кралство, да поемат подобни дългосрочни ангажименти за подкрепа на Киев.

Ако споразумението получи одобрението на всички държави-членки на ЕС, което едва ли ще бъде лесно, средствата могат да бъдат използвани за обща бюджетна подкрепа за Украйна в допълнение към макрофинансовата помощ от ЕС от 18 милиарда евро тази година.

"Политико": Гърция и Унгария блокират новия пакет санкции срещу Русия

"Политико": Гърция и Унгария блокират новия пакет санкции срещу Русия

Преговори в Брюксел

Парите също могат да бъдат насочени към незабавните нужди за възстановяване на Киев, които се оценяват на 14 милиарда долара само тази година.

"Нуждите на Украйна са ясни и те се нуждаят от допълнителни гаранции. Това ще бъде голяма битка (между страните-членки на ЕС), но (те) все още имат голямо желание да помогнат на Украйна", каза служител в Брюксел пред изданието.

Окончателният план може да бъде готов преди началото на конференцията за възстановяването на Украйна, планирана в Лондон на 21-22 юни, пише вестникът.

Украйна ще получи 115 млрд. долара дългосрочна помощ за възстановяване

Украйна ще получи 115 млрд. долара дългосрочна помощ за възстановяване

Шмихал: Ясен сигнал за Русия, че съюзниците ще ни подкрепят толкова дълго, колкото е необходимо