Гръцките власти планират да намалят таксите за преминаване по магистралите и платените пътища заради протести на шофьорите. Това е заявил гръцкият министър на инфраструктурата, транспорта и съобщенията Димитрис Репас, съобщава РИА Новости.

По наложила се практика в Гърция правителството отдава строителството на националните пътища на концесия на предприемачи, които след това вземат такса за преминаване. На всеки пункт се плаща от 0,95 до 3 и повече евро за преминаване. Така за да измине 500-километровото разстояние от Атина до Солун и обратно водачът трябва да плати 50 евро, без да включва разходите за бензин, който е най-скъпият в ЕС.

Решението беше предизвикано от акцията, която подеха шофьорите „Аз няма да платя". Министърът посочи, че в районите, където пътищата още се строят, намалаявнето на таксата ще бъде драстично, а в други райони ще бъде в зависимост от разстоянието.

Гръцкият министър определи като основателни исканията на местните жители да бъдат премахнати или намалени таксите, защото те не могат да отидат от един до друг град в района, без да платят за движението по платените пътища.