Гърция получи днес първия транш от 14,5 млрд. евро от отпуснатия й от ЕС заем от общо 80 млрд. евро, с който да финансира изплащането на дълга си, съобщи еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен.

Кредитният транш е необходим на Атина, за да покрие плащане от 9 млрд. евро по външния си дълг, което трябва да бъде направено утре, съобщава Дойче веле.

Припомняме, Гърция сключи споразумение с ЕС и МВФ за помощта, която ще й бъде отпусната заради тежкото й финансово положение.

Договорът предвижда предприемане на строги мерки за намаляване на дефицита в държавата. Против „драконовите мерки" страната бе парализирана от стачки на заетите в държавния сектор, както и от пенсионери, които не са съгласни с действията на правителството.

Междувременно гръцкият премиер Папандреу каза пред телевизия СиЕнЕн, че Гърция ще върне кредитите, въпреки честите предположения, че няма да го направи. Той настоя за по-строга регулация на финансовите пазари и обяви, че започва проверка на юридически мерки срещу виновниците за кризата.

Папандреу заяви, че започва разследване на американски инвестиционни банки и ролята им в дълговата криза на Гърция, довела до намаляване на доверието към еврозоната.