Съобщава се, че мерките на гръцкото правителство за справяне с покачващите се цени на електроенергията са финализирани, като се очаква премиерът Кириакос Мицотакис, вероятно в четвъртък, да обяви нов национален план за подпомагане на домакинствата и бизнеса за сметките за електричество, пише електронното англоезично издание на атинския вестник Катимерини.

Подробностите за мерките за подкрепа от страна на съответните министерства вероятно ще последват в петък, пише изданието, като се очаква мерките да обхванат всички потребители, без критерии за доходи.

Помощта ще обхване и домакинствата, които консумират над 300 киловатчаса на месец и които досега не получаваха помощ, докато всички бизнеси ще бъдат подпомагани, с акцент върху малките и средните предприятия.

Според докладите планът ще предвижда смесена система с таван на цените на едро и форма на субсидиране на сметките, с акцент върху най-уязвимите. Съобщава се, че планът има хоризонтален характер. Целта е до края на годината да има пътна карта с разпоредба за шестмесечно удължаване, ако високите цени на енергията продължат и през 2023 г.

"Времевият хоризонт ще бъде доста широк", каза говорителят на правителството Янис Ойконому, като подчерта, че "по отношение на ресурсите ще изчерпим всички възможности".

Прогнозите показват, че за една година ще са необходими около 5 милиарда евро, докато първоначалният бюджет до края на годината ще бъде близо 2,5 милиарда евро.

Въздействието на инфлацията върху гръцката икономика и общество става все по-тежко, съобщи вчера същото издание - домакинствата усещат спад в реалните си доходи и се страхуват от безработица и нов цикъл на рецесия, докато компаниите наблюдават спад в маржовете на печалба поради увеличаването на производствените и оперативните разходи и по-малки обеми на продажби, пише "Катимерини".

Минималната заплата в страната ще се повиши с 50 евро, нараствайки от 663 на 713 евро. Това е второто увеличение от януари до момента, като за последната година минималната заплата е нараснала с 9,7%.

Решението идва на фона на растяща инфлация, която през март достигна 8,9% - най-високото ниво от 27 години. Цените на природния газ се повишиха с 68,3% на годишна база, а електроенергията се повиши със 79,3%.

Гръцкият премиер: Страната трябва да се готви за пълно спиране на руския газ

Гръцкият премиер: Страната трябва да се готви за пълно спиране на руския газ

Мислело се и защитата на потребителите