Говорителят на гръцкото правителство Георгиос Петалотис критикува остро инспекторите на МВФ и ЕС, които наблюдават усилията на страната да реформира икономиката си, като част от изискванията на споразумението за заем, информира money.bg.

В прессъобщение Петалотис обвинява инспекторите, че се намесват във вътрешните работи на Гърция, според него поведението им по време на пресконференция вчера е било неприемливо.

Припомняме, представители на МВФ, Европейската комисия и Европейската централна банка участваха в пресконференция в края на редовното си посещение, което се прави на всеки три месеца за оценка на реформите в Гърция. Вчера те заявиха, че Гърция трябва да спечели 50 милиарда евро от приватизации до 2015 г. и да ускори структурните реформи през следващите няколко месеца, за да стабилизира финансите си.

Макар инспекторите да одобриха нов 15-милиарден транш помощ за Гърция, те предупредиха Атина, че трябва да направи повече, изтъквайки, че са необходими по-бързи структурни реформи в данъчната администрация и здравеопазването.