Руският танкер, задържан от Гърция тази седмица и според съобщенията, превозващ ирански петрол, ще бъде освободен на фона на объркване относно санкциите срещу собствениците му, предава Ройтерс.

"Органът за борба с прането на пари е наредил на бреговата охрана да освободи кораба", каза служител на гръцкото правителство, без да предостави повече подробности.

Във вторник гръцките власти задържаха кораба "Пегас", плаващ под руски флаг с товароносимост 115 500 тона с 19 руски членове на екипажа на борда на южния бряг на остров Евия.

Те казаха, че корабът е бил конфискуван като част от санкциите на ЕС срещу Русия за нахлуването в Украйна.

По-рано този месец ЕС забрани достъпа на кораби,плаващи под руски флаг до своите пристанища, с някои изключения.

Танкерът "Пегас" също беше сред петте кораба, санкционирани от Съединените щати на 22 февруари 2022 г. - два дни преди инвазията на Русия в Украйна - като част от по-широки санкции срещу "Промсвязбанк", банка, която Вашингтон определи като критична за отбранителния сектор на Русия.

"Промсвязбанк" заяви, че тя и нейното звено PSB Lizing не са собственици на танкера, тъй като той е бил продаден още през април 2021 г.

"Промсвязбанк" не посочи името на новия собственик. PSB Lizing каза, че собственикът е "Трансморфлот", който от своя страна не коментира случая.

Гръцки източници, близки до въпроса, казаха, че след проверките не са установени законови основания за продължаване на задържането на "Пегас", тъй като корабът наскоро е сменил собствеността си и новият му собственик не е в списъка със санкции на ЕС. Още при задържането му беше уточнено, че Гърция няма претенции към товара му.

Във вторник Държавният департамент на САЩ приветства усилията на Гърция за прилагане на санкциите, "инициирани в отговор на бруталното, непровокирано нахлуване на Русия в Украйна" и каза, че е запознат със съобщенията, че танкерът е натоварен с ирански суров петрол.

Задържаният руски кораб в Гърция май е превозвал ирански петрол
Обновена

Задържаният руски кораб в Гърция май е превозвал ирански петрол

Вашингтон приветства действията на Гърция

Ресурсът за проследяване на танкери Eikon показва, че "Пегас" е плавал в района на Средиземно море от септември 2021 г., след като е натоварил ирански петрол в Персийския залив през август миналата година.

Според източници от индустрията на борда има ирански петрол, за който се търси клиент в Европа, която заедно със САЩ прилага забрана за купуване на ирански петрол.

Американската застъпническа група United Against Nuclear Iran (UANI), която наблюдава трафика на танкери, свързани с Иран, също каза, че "Пегас" е натоварил около 700 000 барела суров петрол от иранския остров Сири на 19 август 2021 г.

Преди това "Пегас" е транспортирал над три милиона барела ирански петрол през 2021 г., като над 2,6 милиона от тях са се озовали в Китай, според анализа на UANI.

Руски кораби заобикалят забраната на ЕС за достъп до европейските пристанища

Руски кораби заобикалят забраната на ЕС за достъп до европейските пристанища

Изключенията важат за медицински, хранителни, енергийни и хуманитарни цели

"Пегас", който беше преименуван на "Лана" през март, по-рано съобщи за проблем с двигателя. Той пътуваше към южния гръцкия полуостров Пелопонес, за да разтовари товара си на друг танкер, но бурното море го принуди да акостира точно до Каристос, където беше задържан, според Атинската информационна агенция.