Гърция е конфискувала руски петролен танкер край остров Евия, съобщи гръцката брегова охрана във вторник, като част от санкциите на Европейския съюз, наложени на Москва заради руската инвазия в Украйна, предава Ройтерс.

Американската защитническа група United Against Nuclear Iran (UANI), която наблюдава трафика на танкери, свързани с Иран, чрез проследяване на кораби и сателити, заяви, че корабът "Пегас" (ново име: "Лана") е натоварил около 700 000 барела суров петрол от иранския остров Сири на 19 август 2021 г. Впоследствие той се е опитал да разтовари товара в турско пристанище, преди да се отправи към Гърция, показва анализът на UANI.

По-рано този месец ЕС забрани на кораби под руски флаг да акостират на пристанищата на 27-те страни от блока, с някои изключения, в рамките на нови широки санкции срещу Русия.

Корабът в товароносимост от 115 500 тона, плаващ под руски флаг, с 19 руски моряци на борда, беше задържан близо до Каристос на южния бряг на остров Евбея, който се намира непосредствено до Атина.

Руското посолство в Гърция съобщи във вторник, че е в контакт с гръцките власти, за да обсъдят задържането на руски петролен танкер на остров Евбея, в съответствие със законодателството на Европейския съюз, което влезе в сила на 16 април, забраняващо акостирането на кораби под руски флаг в пристанищата на ЕС заради войната в Украйна.

"Той е иззет като част от санкциите на ЕС", каза служител на гръцкото Министерство на корабоплаването.

Говорител на Държавния департамент на САЩ заяви, че Съединените щати приветстват усилията на Гърция да приложи санкциите, "инициирани в отговор на бруталната, непредизвикана инвазия на Русия в Украйна".

"Наясно сме със съобщенията, че танкерът е натоварен с ирански суров петрол", добави говорителят, без да заема позиция относно достоверността на тези доклади.

Служител на гръцката брегова охрана каза, че петролният товар на кораба не е бил конфискуван. Не става ясно кой е наемателят на товара, но корабът се управлява от базираната в Русия компания "Трансморфлот", откъдето не коментират случая. Според повилата се по-късно информация собственик на кораба е руска банка, която попада под санкциите, наложени от ЕС.

"Пегас", който беше преименуван на "Лана" през март (три седмици след руската инвазия в Украйна), по-рано е съобщил за проблем с двигателя. Той плаваше от турското пристанище Мармарис към района на гръцкото пристанище Каламата за да прехвърли товара си на друг танкер, но бурното море го принуди да акостира точно до Каристос, където беше задържан, съобщи Атинската информационна агенция.

Забраниха достъпа на руски кораби до българските пристанища

Забраниха достъпа на руски кораби до българските пристанища

Това става факт от днес