Изпълнителният директор на една от най-големите немски банки Дойче банк Йозеф Акерман прогнозира, че Гърция най-вероятно няма да може да погаси всички свои задължения, тъй като за това се изисквали „невероятни усилия".

"Съмнявам се, че Гърция е в момента може да демонстрира такъв икономически капацитет, който да позволи на държавата да изплати всички дългове", заяви Акерман заяви в интервю за телевизионния канал ZDF, предаде РИА Новости.

Според Акерман този срив в икономиката на страната неминуемо ще се отрази върху останалите страни.

Той припомни, че за стабилизирането на гръцката икономика ЕС все решение за създаване на механизъм за финансова стабилност със сумата от 750 млрд. евро, в рамките на който страните с високи нива на държавния дълг може да получат пари или гаранции от партньорите в еврозоната.

„Преструктурирането на гръцкия държавен дълг трябва да се предотврати и властите трябва да упражнят по-голям натиск за разрешаване на проблемите на бюджета", заяви Акерман.

Според него предприетите мерки за подпомагане на Гърция не са достатъчни, а въпросът за преструктуриране на дълга „все още може да бъде преразгледан".

Припомняме, на 12 май Гърция получи първия транш от финансовата помощ в размер на 5,5 милиарда евро от спасителния механизъм за страната на обща стойност 110 милиарда.

Страната сключи споразумение с ЕС и МВФ за помощта, която ще й бъде отпусната заради тежкото й финансово положение. Георгиос Папандреу обяви официално споразумението с Европейския съюз и Международния валутен фонд за заем за подпомагане на гръцката икономика.

Договорът предвижда предприемане на строги мерки за намаляване на дефицита в държавата. Против „драконовите мерки" страната бе парализирана от стачки на заетите в държавния сектор, както и от пенсионери, които не са съгласни с действията на правителството.