Забранява се движението на камиони по второкласната пътна мрежа в Гърция. Това става ясно от официален отговор, получен в Министерството на външните работи на Република България във връзка с отправено запитване от Съюза на българските автомобилисти.

От Министерството на транспорта и комуникациите на Република Гърция са потвърдили пред представители на посолството на България в Атина, че със закон № 4388/2016, обнародван в държавен вестник ФЕК 93 А'/27.05.2016г., се забранява движението по обходна пътна мрежа за МПС със стопанско предназначение, тежки автомобили, строителни пътни машини, товарни и друг вид МПС, надвишаващи 3,5 тона.

С решение на министъра на инфраструктурата, транспорта и мрежите се определят изключения от забраната при специални случаи. Те са при постоянно пребиваване на собственика в съседен район; жителство; извършване на обществена или частна дейност; при адресна регистрация на фирмата; за селскостопански нужди, за автобусите от обществения транспорт КТЕЛ.

От страна на министерството е било допълнително пояснено, че ограниченията не важат, когато обходен маршрут се използва, за да се достигне до представителство на фирма - клиент или собственик на съответната транспортна компания.

По отношение на предстоящото въвеждане на пътна такса непосредствено след ГКПП-Промахон, Министерството на транспорта и комуникациите на Р Гърция е пояснило, че към момента все още няма яснота относно точната дата на въвеждане.

На фирмата-оператор на пътното трасе "Егнатия одос" са били спуснати указания за своевременно информиране на обществеността за датата на въвеждане на въпросната пътна такса.

В рамките на проведен разговор с представител на "Егнатия одос" от страна на посолството на България е било установено, че пътната такса на посочения пункт се предвижда да бъде в размер на 2,40 евро и ще бъде въведена до месец, като все още не е ясна точната дата.

От СБА напомнят, че българо-гръцката граница може да бъде преминавана с валидни българска лична карта, паспорт или временен паспорт. Особености при влизане в държавата няма.

При пътуване в Република Гърция българските граждани трябва да имат валидна европейска здравноосигурителна карта, която е необходима за спешна медицинска помощ. Режимът за краткосрочно пребиваващите български граждани е безвизов. Задължително е притежаването на зелена карта или валидна застраховка за автомобила.