"Газпром" постигна договорености с гръцкия оператор на националната газопреносна система в страната DESFA за изграждането на газопровода "Южен поток" на гръцка територия.

Сключено бе споразумение за създаване на съвместно предприятие. Документите са подписани от генералния директор на „Газпром" Александър Медведев и директорът на Георгиос Папарсенос, съобщава БиБиСи.

За да започне изграждането на газопровода Русия трябва да създадат смесени дружества с всички страни, през чиято територия ще преминава "Южен поток".

До момента руското правителство е подписало междуправителствени споразумения по проекта за газопровода с България, Сърбия, Гърция, Унгария, Словения, Хърватска и Австрия.

Смесено предприятие е създадено и със Сърбия и Унгария.

Газопроводът „Южен поток", чиято дължина е 900 километра, започва от Джубга, Русия и преминава по дъното на Черно море до Варна.

На Балканския полуостров се разклонява и достига до Южна Италия през Гърция и Йонийско море и до Северна Италия през Сърбия, Унгария и Словения.

Предвижда се по газопровода да се транспортират 63 млрд. куб. м. природен газ годишно, като до 2015 г. по него се очаква да преминават около 35% от общия обем на руските газови доставки за Европа.