Руският газов гигант "Газпром" предложи да разшири схемата си "рубли за газ", която е в сила за тръбния газ, за ​​да включи в нея и втечнения природен газ (LNG), съобщава "Ройтерс", позовавайки се на агенция "Интерфакс".

Предложението на Кирил Полоус, заместник-ръководител на отдел в "Газпром", идва, след като миналата седмица Русия предприе действия за изземване на контрола върху завода за втечнен природен газ "Сахалин-2" в отговор на западните санкции.

Указът, подписан от руския президент Владимир Путин, създава нова фирма, която да поеме всички права и задължения на Sakhalin Energy Investment Co, в която Shell и японските търговски компании Mitsui и Mitsubishi притежават малко под 50%.

Русия пое контрола над газовия и петролен проект Сахалин-2

Русия пое контрола над газовия и петролен проект Сахалин-2

Президентът Владимир Путин подписа указ за изземване на пълния контрол

На Русия се падат около 8% от световните доставки на втечнен природен газ с 40 милиарда кубични метра свръхохладен газ годишно, идващи главно от Сахалин-2 и Yamal LNG на Новатек, най-големият завод за втечнен природен газ в Русия.

През март Путин обяви, че Русия - най-големият производител на природен газ в света, ще изисква от страните, които счита за "недружелюбни", да плащат за синьото гориво в рубли.

Доставките до педица от най-големите клиенти на "Газпром" в Европа бяха прекъснати, след като те отказаха да се съобразят с новите правила.

Това е въпрос на координиране на износа на газ от тръбопроводи и LNG, обясни Полоус, добавяйки, че има валутна конкуренция между тръбния газ, който се продава в рубли, и LNG, който се облага с данък в долари.

За разлика от продажбите на синьо гориво по тръбопроводи, по-голямата част от руския втечнен природен газ се потребява в Азия. В Европа сред купувачите на руски LNG е Испания.

Преди конфликта в Украйна Русия планираше до 2035 г. да произведе до 140 милиона тона втечнен природен газ, или една четвърт от текущия световен износ на LNG. Оттогава обаче се предполага, че може да се наложи тази цел да бъде отложена.

Русия няма повече да спира доставките на газ за европейските страни

Русия няма повече да спира доставките на газ за европейските страни

Газпром вече спря доставките към някои страни, включително България, Полша и Финландия