Руският енергиен монополист „Газпром" подписа споразумение за закупуването на 100% от акциите на дружеството „Киргизгаз" за 1 долар, съобщава ИТАР-ТАСС.

Новото подразделение ще се нарича „Газпром- Киргизстан", заяви главният изпълнителен директор на „Газпром" Алексей Милер. Основната цел на новата компания ще бъдат непрекъснатите доставки на газ за потребителите на Киргизстан.

Съгласно двустранното споразумение „Газпром" ще осигури най-малко 20 млрд. рубли за 5 години, които ще отидат за модернизация на газоразпределителната мрежа на Киргизстан, която сега е с дължина около 700 километра.

Ще бъдат възобновени проучвателните дейности на територията на републиката с цел да се увеличи газовия капацитет на страната. „Днес Киргизстан произвежда не повече от 30 млн. кубически метра газ, а ние възнамеряваме да увеличим този процент, както и броя на потребителите", заяви Милер.

Той увери, че всички служители на „Киргизгаз", които ще станат част от новата компания, ще получат всички социални придобивки, осигурявани на служителите на „Газпром".

Независимо от факта, че „Газпром" купи 100% от акциите „Киргизгаз", руската компания е поела дълга на компанията , който в момента възлиза на около 40 млн. долара.