Директорът на руския монополист „Газпром" Алексей Милър заяви, че преговорите с министъра на енергетиката на Беларус Александър Озерц са се провалили и на този етап спорът между Русия и Беларус не е преодолян.

На въпрос как е завършило договарянето на условията за доставка и транзит на природен газ Милер бе изключително лаконичен: „С нищо."

Според коментара му преговорите в този формат не е продуктивно изобщо да продължават, тъй като не може да се очаква успех.

Също лаконичен бе и вицепремиерът на Русия Игор Сечин, който посочи, че спорът явно ще се пренесе в съда.

Припомняме, миналата седмица от "Газпром" за втори път предупредиха, че „Белтрансгаз" дължи милиони за доставка на природен газ.
От своя страна обаче преди два дни от Беларус отвърнаха, че всъщност „Газпром" е длъжникът с 200 000 млн. долара за транзита на синьото гориво за Европа.

Сумата от 200 000 милиона е малко по-голяма от сумата, за която претендира „Газпром" - 192 милиона долара.

Според уверенията на Алексей Милер дори доставките на газ за Беларус да се намалят, от това няма да пострадат доставките за Европа.

"Според мен на този проблем трябва да се гледа по-спокойно. Има техническа възможност да доставяме газ и през Украйна", каза директорът на „Газпром".

Такива уверения, но с обърнати позиции на страните, Милер изразяваше и при газовия конфликт между Русия и Украйна в началото на 2009 година, когато Европа остана на студено.

Припомняме, лично руският президент Дмитрий Медведев предупреди вчера по време на икономическия форум в Санкт Петербург, че страната му няма да прави компромиси и ще спре доставките за Беларус.

Коментарът от днес на Алексей Милър беше: „Президентът каза всичко. Както той е казал, така и ние ще направим."

По данни на „Газпром" цената на природния газ за Беларус е 168.7 долара за 1000 куб. метра, а за второто тримесечие цените скачат във връзка с цените на световните пазари - до 184 долара.

Според четиригодишния контракт между „Газпром" и „Белтрансгаз", до 2011 година Беларус трябва да плаща за газа на средноевропейска цена, с експортни такси и транспортни разходи.

Още миналата година представителите на Беларус поискаха отстъпка от 25% от цената, а според изказвания по време на създаването на т.нар. Митнически съюз, лидерът на страната Лукашенко е настоял за разпростиране на правилата на съюза и върху търговията с енергийни източници.

Преди това периодично възникнаха няколко "икономически конфликта" между двете държави и техни компании монополисти - петролен конфликт и "млечна война" и заплаха за спиране на транзита на електроенергия.
В началото на тази година Минск заплаши да спре и транзита на електроенергия.