„Газпром“ за първи път призна за претърпени загуби от спирането на проекта „Южен поток“. Формално, след като се проточи през годините, „Южен поток” бе спрян в края на 2014 година.

В отчета си за 2015 година компанията признава за обезценка на незавършеното строителство във връзка със "съществуващи неопределености по отношение на реализацията на проекта „Южен поток” на стойност 56.3 милиарда рубли".

До този момент официално „Газпром” заявяваше, че голяма част от инвестициите ще бъдат използвани за строителството на алтернативния проект „Турски поток”

Размерът на загубите в бъдеще може и да се увеличи, тъй като компанията е сключила договори на стойност 4,4 млрд. евро по проекта, пише днес „Комерсант”.

Сложността е в това, че тези средства не могат да бъдат вложени в строителството на алтернативни тръбопроводи и така да бъдат компенсирани. Според анализатори загубите не са неочаквани.

Като загуби са отчетени инвестициите в проектиране и геодезично проучване по крайбрежието на България и в териториалните води на страната. Освен това са „отписани“ и вложенията в модернизацията на кораба за полагане на тръби по дъното на морето.

Така купените тръби, договора за полагането на тръбопровода с италианската компания Saipem, строителството на компресорна станция край Анапа и голяма част от работата по проектирането, не са вписани като загуби, което означава, че от „Газпром”  се надяват все още те да бъдат използвани.