Руският енергиен гигант "Газпром" официално е уведомил украинската компания "Нафтогаз" за започналото разтрогване на договора им. Това съобщи УНИАН, като цитира РИА "Новости".

До "Нафтогаз" е било изпратено писмо, което известява за започването на процедурата. 

Това е заявил изпълнителният директор на "Газпром" Алексей Миллер пред журналисти в Санкт Петербург. 

В четвъртък компанията отказа да достави газ на Украйна и заяви, че вече е върнала на "Нафтогаз" предплатата за март. Причината за това решение на "Газпром" е липсата на допълнително споразумение към договора, което е необходимо за започване на доставките.

Киев, от своя страна, обвини "Газпром", че не е изпълнил решението на арбитража в Стокхолм и възнамерява да поиска обезщетение за вреди. В допълнение, Украйна заяви, че страната има дефицит на газ, и ограничава потреблението му.

От Газпром постепенно спират доставката на газ през Украйна

От Газпром постепенно спират доставката на газ през Украйна

Русия е върнала на "Нафтогаз" предплатата за март

По-рано Милер съобщи, че "Газпром" трябва да разтрогне договора след като Стокхолмския арбитраж прие решение за спора с доставка и транзит на газ, което нарушава баланса на интересите на страната.

По думите на Милер, съдът аргументира решението в полза на "Нафтогаз" с рязкото влошаване на състоянието на украинската икономика.

"Газпром" и "Нафтогаз" се съдеха по договора за доставка и транзит на газ от 2014 г. Стокхолмският арбитраж 28 февруари поиска от руската компания $4,637 млрд. като компенсация на "Нафтогаз" за недоставен газ през Украйна.