Южна Корея запазва световната си корона в индекса на "Блумбърг" за най-иновативни страни през 2019 г., въпреки че развитието на Германия в областта на научните изследвания и образованието доведоха най-голямата европейска икономика до почти равенство в годишното класиране.

САЩ се изкачват на осмо място, година след като пропуски в образователните резултати ги изтласкаха от топ 10 за първи път. Първите 10 за 2019-та са 1.Южна Корея, 2.Германия, 3.Финландия, 4.Швейцария, 5.Израел, 6.Сингапур, 7.Швеция, 8.САЩ, 9.Япония, 10.Франция.

Годишният индекс за иновации на "Блумбърг" за седма поредна година анализира десетки критерии, като използва седем показателя, включително разходи за научни изследвания и развитие, производствени възможности и концентрация на високотехнологични публични компании.

Класацията е на фона на ежегодния Световен икономически форум в Давос, Швейцария, където се обсъжда бъдещето на глобализацията, ролята на държавата и начина, по който иновациите стимулират страните.

В индекса, Германия почти настига шестикратния шампион Южна Корея по силата на добавената стойност от производствена и изследователска интензивност, голяма част от която е изградена около индустриални гиганти като Volkswagen AG, Robert Bosch GmbH и Daimler AG. Въпреки че Южна Корея печели и тази година, водещата и позиция намалява заради по-ниски резултати в патентната дейност.

Швеция, подгласникът през 2018 г., пада на седмо място. Патентната дейност повишава резултата на Китай и Израел, като Израел печели пет точки до пето място. Страната от Близкия Изток задминава Сингапур, Швеция и Япония.

Южна Корея се нуждае от свежи инвестиции в стратегически технологии и регулаторна програма, която насърчава стартиращите фирми, според Кун Го, ръководител на проучването в Австралия и Нова Зеландия в Сингапур. 

"Иновациите стават все по-важни за икономическите резултати, особено в азиатските икономики с по-високи доходи, където вече няма демографски дивидент, а производството на по-висока добавена стойност се прехвърля към по-евтини страни в региона", коментира Го.

Повишаването на рейтинга на Германия изглежда предсказуемо, след като най-големият износител в Европа започва борба с недостига на квалифицирани работници и променя имиграционната си политика, според Юрген Микелс. Страната трябва да усъвършенства стратегията си в високотехнологичните сектори, включително индустрии като дизелово гориво, цифрови комуникации и изкуствен интелект, допълва той.

Великобритания пада до 18-то място и губи от Китай за първи път. Китай се нарежда на второ място по патентна активност на базата на научноизследователската и развойна дейност от Huawei Technologies Co. и BOE Technology Group, но все още изостава от най-иновативните в общата производителност.

САЩ скочиха с три места и стигнаха до 8-ма позиция, след като за пръв път миналата година изпаднаха от първите 10 места. По-бързите продуктови цикли и засилващата се конкуренция променят начина, по който мениджърите трябва да работят, според презентация на биофармацевтичната компания Pfizer Inc.

"Трябва да сме сигурни, че ще променим начина, по който работим, за да можем да премахнем бюрократичните процеси. Иновациите и бюрокрацията, са като водата и петрола, не се смесват добре заедно", коментира Албер Бурла, главен изпълнителен директор на фармацевтичната компания, базирана в Ню Йорк, на конференцията на J.P. Morgan.

Сред най-губещите икономики са Тунис и Украйна, като и двете отпадат от топ 50

Обединените арабски емирства дебютира на 46-то място. Бразилия се присъединява към индекса на 45-то място, след като не е класирана миналата година. Сред новите участници са и някои от най-големите нововъзникващи икономики в света: Индия, Мексико, Виетнам и Саудитска Арабия.

Процесът на класиране през 2019 г. започва с повече от 200 икономики. Всяка от тях е отбелязана по скала 0-100, базиран на седем равностойни категории. Държавите, които не са съобщили данни за най-малко шест категории, са елиминирани, като общият списък е съкратен до 95.

България запазва 41-то си място от общо 60 икономики, публикувани от "Блумбърг".

България е на 41 място сред най-иновативните държави в света

България е на 41 място сред най-иновативните държави в света

ЕК създава платформа за ангажиране с иновации, базирани на място