Германското министерство на икономиката в оценката си за сертифицирането на проекта "Северен поток 2" не e взело предвид позицията на Полша. Това води до нови разногласия между двете държави по проекта. Това съобщи в петък списание Der Spiegel, като се позовава на свои източници.

Изданието припомня, че Министерството на икономиката на Федерална република Германия обяви в края на октомври, че сертифицирането на Nord Stream 2 AG като независим оператор на газопровода "не застрашава сигурността на доставките на газ за Федерална република Германия и ЕС".

В Германия виждат надмощие на Русия за "Северен поток 2"

В Германия виждат надмощие на Русия за "Северен поток 2"

Втечненият газ от САЩ в момента не бил реална алтернатива

В същото време, полският национален регулатор в писмо до германските власти твърди, че предполагаемата зависимост на оператора от руския "Газпром" представлява "особено висок риск за сигурността на доставките" и може "дори да застраши сигурността на доставка на газ за определени страни членки на ЕС", пише още Der Spiegel.

Припомняме, че германската федерална мрежова агенция, след като получи документите за газопровода, трябва да вземе предварително решение за сертификацията в рамките на четири месеца, тоест до 8 януари, след което то ще бъде проучвано от Европейската комисия в течение на два месеца: в частност става дума за проверка на съответствието на проекта на европейските енергийни регламенти.

Въпреки че решението няма да бъде задължително, пускането в експлоатация на "Северен поток 2" може да бъде отложено до 8 май, тъй като Европейската комисия има право да удължи разглеждането с още два месеца.

"Северен поток 2" няма да доставя газ от 1 октомври

"Северен поток 2" няма да доставя газ от 1 октомври

Предстои процедурата по сертификация

Сега е в ход процесът по сертифициране на компанията Nord Stream 2 AG като независим оператор на газопровода. То ще се проведе на два етапа: първо германският регулатор ще разработи проект на решение, след което Европейската комисия ще го оцени. Целият процес може да отнеме няколко месеца. Берлин вече е получил пълния пакет от необходимите документи от Москва.

"Северен поток 2" се простира от бреговете на Русия през Балтийско море до Германия и се състои от две тръби с общ капацитет от 55 млрд. куб. метра газ годишно. Строителството приключи на 10 септември.