Санкциите на Русия срещу "Газпром Германия" и неговите дъщерни дружества може да струват на германските данъкоплатци и потребители на газ допълнителни пет милиарда евро годишно, за да плащат за заместващ газ, пише седмичникът Welt am Sonntag, цитиран от Reuters, позовавайки се на представители на индустрията.

През май Русия реши да спре доставките на "Газпром Германия", която беше германското дъщерно дружество на руската компания "Газпром", но Берлин постави компанията под попечителско управление след нахлуването на Русия в Украйна.

Оттогава енергийният регулатор на Bundesnetzagentur, действащ като управител, трябваше да купува заместващ газ на пазара, за да изпълни договорите за доставка с германските общински комунални услуги и регионални доставчици.

Германският финансов министър към Путин: Няма да бъдем изнудвани

Германският финансов министър към Путин: Няма да бъдем изнудвани

Едно да е ясно: правим всичко възможно, за да станем независими от Русия

Министерството на икономиката изчислява, че са необходими допълнителни 10 милиона кубически метра на ден, каза говорител на министерството, потвърждавайки числото, цитирано от вестника.

"Количествата се доставят на пазара и на пазарни цени. Не може да се даде информация за точните суми поради търговска конфиденциалност", каза говорителят в отговор на запитване от германското издание.

Welt am Sonntag заяви, че текущите разходи ще бъдат около 3,5 милиарда евро годишно и че могат да възникнат допълнителни разходи от пълненето на съоръжението за природен газ "Реден", което министърът на икономиката Робърт Хабек разпореди да бъде направено, се казва в съобщението.

Изданието също така казва, че допълнителните разходи ще бъдат прехвърлени върху доставчиците на енергия и крайните клиенти под формата на цени на газа от октомври.

Говорителят на министерството каза, че доставките не са изложени на риск.

Герхард Шрьодер се отказа от "Газпром"

Герхард Шрьодер се отказа от "Газпром"

Германският канцлер Олаф Шолц призова Шрьодер да напусне и другите си постове в Русия