Германският канцлер Ангела Меркел и външният министър Гидо Вестервеле представиха резултатите от двудневното заседание за икономии в бюджета.

Запланувани са значителни съкращения в социалната мрежа, както и ограничения за финансирането на мерки за трудовия пазар, съобщава Дойче веле.

Ресорните министри на министерствата на труда и социалната политика Урсула фон дер Лайен, на транспорта Петер Рамзауер и на отбраната Карл Теодор цу Гутенберг ще предложат още по-високи суми за спестяване от своите ресори. Правителството планира за бюджет 2011 г. общо 1,1 млрд. евро спестявания.

Предвиждат се икономии също и в бюджета за отбраната. За сметка на това няма да има нито повишаване на данък доход, нито промени в ДДС.

До 2014 г. трябва да бъдат спестени около 80 млрд. евро, така че финансовото бъдеще „да има солидна основа", каза канцлерът Ангела Меркел след заседанията за спасителния пакет.

Предвиждат се голям брой съкращения на работни места във федерални служби, както и премахване на данъчни облекчения и други субсидии. Меркел обяви обхватна реформа и Бундесвера.